Tennhantverk från Gotland
Tennhantverk, tenn, Gotland, Visby, Stenkyrka

Design - Tillverkning - Gravyr - Reparation

Hantverk enligt gammal tradition

Alla våra produkter i tenn, mässing och koppar designas och tillverkas av oss under varumärket Wisby tenn, alla produkter är till 95% handtillverkade utan maskiner. Vi tillverkar många produkter efter beställning, så som smycken, bruksföremål och inredningsartiklar från företag och privatpersoner.

Specialdesignar och tillverkar idag många produkter efter kundens önskemål, då också i kombination med koppar, mässing, järn eller trä. Skicka en enkel skiss på din idé så hjälper vi till att uppfylla din önskan.

Reparerar även gamla, trasiga tenn-, mässing- och kopparföremål, allt från smycken till takkronor. Maila gärna en bild på er produkt som skall repareras så återkommer vi till er så snart som möjligt.


Våra nyproducerade produkter stämplas och märks med Wisby tenn, detta är ett signum för gotländskt hantverk från början till slut.

Vi designar och tillverkar alla våra föremål själva i vår verkstad. Sedan november 2019 har vi vår verkstad i Stenkyrka på norra Gotland.


Produkterna formas helt för hand ut ifrån en slät tennplåt, vilket gör att varje produkt blir unik. Plåtarna formas mot olika trä och metallmallar med bl a gummiklubba, plast och olika stålhammare för att få grundformen på produkten som skall tillverkas, där efter löds eventuella  skarvar med lödkolv eller gaslåga.

Sedan filas och putsas skarvar och ev små märken bort för hand från föremålet. Ytan på utsidan av föremålet bearbetas med en speciell hammare, slippapper eller borste för att ytan skall bli den önskade. Tillverkningen av alla våra tennföremål sker till 95% helt utan maskiner.
Vissa detaljer och produkter gjuts.

Ingen del av våra produkter trycksvarvas.


De flesta av föremålen tillverkas efter beställning, men ett visst lager finns av dem vanligaste produkterna. Produkterna säljs till privatpersoner och företag, som dopgåvor, till födelsedagar, bröllop, företagspresenter, idrottspriser, medaljer, mm.

Våra produkter stämplas sedan 2012-08-01 med ”WISBY TENN, SWEDEN” signatur GS och tillverkningsår.

Våra tennföremål finns endast att köpa eller beställa i butiken hos Design & Hantverk Gotland, på webbshopen www.dhgh.se eller genom Wisby tenn på telefon: 0498-41 10 01, på mail info@wisbytenn.se, eller i vår webbshop www.wisbytenn.se

Tennet vi använder innehåller 92% tenn, 6% antimon och 2% koppar.


Våra produktbilder är tagna av Fotograf Stig Hammarstedt.

Tillverkning av tennprodukter
Tennhantverk, tenn, Gotland, Visby, Stenkyrka
Design och tenngjutning

Fakta om tenn


Tenn är ett metalliskt grundämne, som är en silverglänsande metall som utvinns ur tennmalm och produceras genom reduktion med kol. Då framställs ett tenn med en renhet på ca 98 %, som genom förädling kan ge en ren metall med upp till 99,9 % tenn.

Tenn är ett grundämne som har beteckningen Sn och en specifik vikt på 7,3.

Tennets kemiska föreningar är inte giftiga och metallen lämpar sig därför väl till bruksföremål som bägare, fat och liknande, som kommer i direkt kontakt med föda.

Metallen är mycket mjuk och lättsmält med en smältpunkt på 231,9 grader, som har god förmåga att fästa på andra metaller (dock inte på aluminium) vid t ex lödning och förtenning.